Hoppa till innehåll

Värme och din arbetsmiljö

Nu är det värmebölja i stora delar av landet. Får du ha på dig vad du vill på arbetsplatsen? Vad säger egentligen lagen och vilka rättigheter har du som arbetsgivare respektive arbetstagare?

Varken i arbetsmiljölagen eller Arbetsmiljöverkets föreskrifter finns några allmänna regler om högsta temperatur på en arbetsplats eller om särskild sommarklädsel.

Arbetsmiljölagens grundregel är att arbetsgivaren ska vidta de åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa eller olycksfall, och det gäller både långsiktiga och tillfälliga åtgärder. Vad som är lämpligt klimat är beroende på arbetets art. Om värmen är kortvarig behövs normalt inga permanenta åtgärder, men tillfälliga åtgärder kan övervägas.

Höga temperaturer

Hög värme kan påverka arbetsförmågan i form av lägre arbetstakt, sämre uppmärksamhet och omdöme, samt risk för fel och olycksfall. Vid höga temperaturer behövs pauser oftare, möjlighet till återhämtning i skugga och vätskepåfyllning.

Klädsel har också betydelse för hur klimatet upplevs och hur personen påverkas. Det kan därför vara en god idé att överväga svalare klädsel, i den mån det inte påverkas av annan säkerhetsaspekt. Vilka kläder som ska användas bestäms av eventuell skyddsklassning, företagets regler och komfortkraven.

Innetemperatur

I inomhusmiljö bör temperaturen ligga inom spannet 20–26 grader. Se AFS 2020:2 Arbetsplatsens utformning, 124§.

Planera i god tid och lyssna på kroppen

Erfarenhet av tidigare varma somrar visar på vikten av att planera för värmeböljer på våra arbetsplatser. Givetvis är det lättare att vidta åtgärder på kontor och i lokaler än det är på tillfälliga arbetsplatser och installationer. Oavsett så är det bra att ta fram instruktioner över hur ni ska hantera sommarens heta dagar. Ni kan sedan utvärdera dessa under hösten för att bli bättre förberedda och rustade inför värmeböljer i framtiden.

De som arbetar i extrem värme påverkas av en så kallad värmelast och behöver ta regelbundna pauser i svalare miljöer. Det är även viktigt att fylla på med vätska och lär sig att känna igen kroppens varningssignaler såsom trötthet, uttorkning, bristande koncentration etc.

Mer information

Föreskriftsamlingen AFS2020:1, Arbetsplatsens utformning

För byggarbetsplatser gäller de endast för färdigställda delar samt i bodar.

Läs mer om temperatur och klimat på Arbetsmiljöverkets temasida.