Hoppa till innehåll

Kamerabevakning

Kamerabevakning kan vara aktuellt för våra medlemsföretag såväl ur ett arbetsgivarperspektiv men även som en affärsmöjlighet. På denna sida har vi samlat information om regelverket kring kamerabevakning ur båda perspektiven.

Inledning

Privata verksamheter behöver som regel inte något formellt tillstånd för att kamerabevaka. Installatörsföretagens medlemsföretag behöver alltså inte söka tillstånd hos Integritetskyddsmyndigheten för kamerabevakning. Att kamerabevakningen är tillståndsfri innebär dock inte att bevakningen är tillåten. Ni måste istället på eget ansvar följa bestämmelserna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen.

Innan en bevakning påbörjas måste därför flera olika bedömningar göras. Dessa bör dokumenteras skriftligen, bland annat för att möjliggöra för de som blir bevakade att få information om kamerabevakningen och för att säkerställa att rutiner som satts upp följs. Dokumentation är också centralt för att kunna visa vilka avvägningar som gjorts, enligt ansvarsprincipen i dataskyddsförordningen.

Tillsyn över användande av kamerabevakning utförs av Integritetsskyddsmyndigheten (IMY)

IMY lämnar utförlig information om vad som gäller kring kamerabevakning och ger förslag på en arbetsgång som kan vara till hjälp i era överväganden kring bevakningen. Du hittar information och arbetsgång här

Kamerabevakning – en affärsmöjlighet

Syftet med ett kamerasystem är att identifiera, känna igen, detektera eller övervaka en plats, händelse eller en process. Kameraanläggningar ska installeras enligt normen SSF 1060.

Det är viktigt att ha god kännedom om regelverket kring kamerabevakning som en del i affären.

Privatpersoner

Privatpersoner kan vilja kamerabevaka sin fastighet eller område i anslutning till sin bostad eller exempelvis sin bil. Privatpersoner behöver inte ansöka om tillstånd för att kamerabevaka.

En privatperson som kamerabevakar platser utanför sitt eget hem eller sin tomt kan behöva följa reglerna i både dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagen. Det är normalt sett inte tillåtet att kamerabevaka utanför sitt hem eller sin tomt.

Information om kamerabevakning riktad till privatpersoner hittar ni på IMYs hemsida

Myndigheter, med flera

Myndigheter eller andra aktörer som utför en uppgift av allmänt intresse behöver tillstånd om de vill kamerabevaka en plats dit allmänheten har tillträde.

Tillståndsplikten gäller bara bevakning som innebär varaktig eller regelbundet upprepad personbevakning. Personbevakning är bevakning där människor utan större svårighet kan identifieras. Filmar du med drönare kan du ofta själv se till att du inte behöver tillstånd. Du kan till exempel slå på kameran på en viss höjd eller avbryta inspelningen om människor kommer in i kamerans upptagningsområde.

Information om kamerabevakning riktad till tillståndspliktig verksamhet hittar du här

Hjälpmedel för dig som utför kamerainstallationer

Boktips IN Förlag

Kamerabevakningssystem CCTV - projektering och installation

Använd samma inloggning som du har på installatorsforetagen.se så du får rätt medlemsrabatt.

Övriga tips

  • För att genomföra ett säkerhetsprojeket på rätt sätt samt inte riskera att missa någon, nyttja vår Checklista säkerhetsprojeket Artikelnr: 052231 där finns även länkar till utförandespecifikation, färdigställandekontroller, överlämnings- och utbildnings-dokumentation
  • Glöm inte heller att erbjuda er kunder ett Service- och underhållsavtal, Artikelnr: 051026 för att säkerställa att kamerainstallationen fungerar tillfredställande över tid samt att alla skyldigheter uppfylls.
  • Sist men inte minst bör drift och kontroller dokumenteras i en kontrolljournal som du hittar på IN förlag

Kontrolljournal_Bild2.jpg

.

Kamerabevakning på en arbetsplats

På en arbetsplats vistas många dagligen och under en stor del av dagen. Anställda har generellt ett starkt intresse av att slippa bli kamerabevakade när de utför sitt dagliga arbete.

Det är inte tillåtet för arbetsgivare att använda kamerabevakning för att regelmässigt kontrollera hur de anställda arbetar. IMY anser att det som regel inte heller är tillåtet att kamerabevaka platser som används för ombyten eller rekreation, till exempel i omklädningsrum eller lunchrum, eller att använda ljudupptagning vid kamerabevakning på arbetsplatsen.

Det är viktigt att begränsa bevakningen så att den inte omfattar mer än vad som är nödvändigt. Om ni exempelvis har problem med inbrott utanför ordinarie arbetstid så finns det inte skäl att bedriva kamerabevakning dygnet runt.

Före det att kamerabevakningen inleds behöver ni genomföra en så kallad konsekvensbedömning. IMY har tydlig information om hur en sådan bedömning kan göras, vilken du hittar här

IMY tillhandahåller även särskild information om konsekvensbedömning kring kamerabevakning

Som arbetsgivare behöver du som regel även genomföra en förhandling med kollektivavtalsbärande fackförbund enligt 11 § medbestämmandelagen före det att ni fattar beslut om införande av ett system för kamerabevakning. Se även särskild bestämmelse kring elektronisk övervakning i Installationsavtalet kap 12 § 11 samt Larm- och Säkerhetsteknikavtalet Bilaga 5. Notera att en förhandling även kan behövas om det sker förändringar i en redan införd bevakning. Det kan röra sig om nya områden som bevakas, ändrade tider för bevakning etc. Huruvida en förhandlingsskyldighet föreligger eller inte får bedömas utifrån omständigheterna i det enskilda fallet.

Rättslig grund - intresseavvägning

För att kunna kamerabevaka en plats eller ett område behöver du stöd av en rättslig grund i dataskyddsförordningen. Den rättsliga grund som i allmänhet blir tillämplig för kamerabevakning är en så kallad intresseavvägning. Det innebär att ni ska väga era behov och intressen av att bevaka mot det intrång i arbetstagares personliga integritet som kamerabevakningen innebär. Ni måste göra bedömningen och dokumentera den innan ni inleder kamerabevakningen.

Kamerabevakning skiljer sig från annan personuppgiftsbehandling genom att det finns goda möjligheter att anpassa bevakningen för att göra den mer integritetsvänlig och på det sättet minska intrånget det innebär för den som blir kamerabevakad. Något som är till fördel i en intresseavvägning. Fundera särskilt på att anpassa vilka tider bevakning och eventuell ljudupptagning sker, vilket område som bevakas samt möjlighet till eventuell maskning av bild. Exempel på andra åtgärder som påverkar integritetsintrånget för enskilda är hur länge uppgifterna sparas samt vilka som har tillgång till uppgifterna. Läs mer nedan.

Det finns flera omständigheter som ni behöver väga in vid er intresseavvägning, bland annat följande:

Syftet med kamerabevakningen

För att kamerabevakning ska vara tillåten krävs att ni har ett specifikt och berättigat ändamål, det vill säga syfte med bevakningen. Ändamålet sätter ramarna för vad ni får och inte får göra. Ni får inte lägga till nya ändamål med bevakningen om det inte är förenligt med det ursprungliga ändamålet.

Till exempel kan ni inte börja kamerabevaka med ändamålet att förebygga och förhindra skadegörelse för att sedan använda bevakningsmaterial för att undersöka hur många externa besökare företaget har under en viss tidsperiod. Kamerabevakningen ska vara nödvändig för att uppnå det specifika ändamålet. Det innebär att ni inte på ett rimligt sätt kan uppnå ändamålet med någon annan metod som är mindre integritetskänslig.

Behovet (berättigat intresse) av kamerabevakningen

Det är viktigt att tänka på att ni måste ha behov av att kamerabevaka, ett så kallat berättigat intresse. Ett berättigat intresse kan till exempel vara att förebygga brott och skadegörelse. Viktigt är också att det är ett faktiskt intresse. Det innebär att det ska vara fråga om ett verkligt förhållande. Bevakar ni en plats för att förhindra och förebygga brott måste ni kunna visa att platsen är brottsutsatt.

I de flesta fall krävs en dokumenterad problematik med brottslighet på den aktuella platsen för att kamerabevakning ska kunna tillåtas i brottsförebyggande syfte. Det är alltså normalt inte tillräckligt att hänvisa till generell brottslighet i närområdet eller på liknande platser.

Möjliga alternativa åtgärder

Överväg alltid om det finns alternativa åtgärder som kan vidtas, exempelvis installation av lås, larm och grindar, före det att beslut om kamerabevakning fattas.

Vid vilka tider bevakningen pågår

Vilka tider på dygnet ni tänker kamerabevaka är också av betydelse. Har ni till exempel problem med brott och skadegörelse enbart under sena kvällar och nätter får ni inte filma under dagtid. För att det ska vara tillåtet att filma dygnet runt krävs att ni kan visa att det finns ett behov av det.

Hur stort område ni bevakar

Det är viktigt att ni inte bevakar en plats som är större än nödvändigt med hänsyn till ändamålet med bevakningen. Detta eftersom det inte är tillåtet att samla in onödigt mycket personuppgifter, vilket kan ske om en större plats än nödvändigt bevakas. Är det inte möjligt att rikta kameran så att den inte filmar en onödigt stor plats finns det tekniska lösningar som kan maskera områden som filmas.

Kamerabevakning av en lageravdelning eller en lastkaj kan vara tillåten om personalen endast sporadiskt vistas på lagret eller lastkajen och det finns stöldbegärligt gods där. Är det däremot en lageryta eller en lastkaj där personal är under en längre tid bör det ställas högre krav på arbetsgivarens intresse av att få kamerabevaka ytan eftersom integritetsintresset hos arbetstagarna då är större.

Hur integritetskänslig platsen är

Det är som regel inte tillåtet att kamerabevaka platser som används för ombyten eller rekreation, till exempel i omklädningsrum eller lunchrum, eller att använda ljudupptagning vid kamerabevakning på arbetsplatsen.

Hur länge ni ska spara det inspelade materialet

Ni får inte lagra det inspelade materialet längre än nödvändigt med hänsyn till de ändamål ni har med bevakningen. Det innebär en skyldighet att sträva efter så kort lagringstid som möjligt. En lagringstid på tre dygn är en bra tumregel. Om ni vill spara materialet längre än så måste ni motivera varför. Huvudregeln är således att materialet endast får sparas några få dagar.

Vem eller vilka som ska ha tillgång till materialet

Ni måste ta ställning till när man får titta på det inspelade materialet och vem eller vilka på företaget som ska få behörighet titta på det. Det är inte tillåtet att slentrianmässigt titta på inspelat material eller titta på materialet i andra syften än för de som man uttryckligen bestämt att man ska bevaka för. Påbörjar ni kamerabevakning i syfte att förebygga eller förhindra brott så är det inte tillåtet att ta del av materialet i något annat syfte. Då bör åtkomst till materialet tillåtas bara när en incident har inträffat.

Om det skett ett inbrott är det tillåtet att använda bevakningsmaterialet för att upprätta en polisanmälan. Det är tillåtet att dela med sig av bevakningsmaterialet till polisen eller någon annan brottsbekämpande myndighet om det behövs för att utreda, förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet med fängelse i straffskalan. Det är också tillåtet att lämna ut material till en kommun eller en annan myndighet som ansvarar för räddningstjänst om materialet behövs för att förebygga en hotande olycka eller för att minska verkningarna av en redan inträffad olycka.

.

Informera om bevakningen

Ni är skyldiga att informera om bevakningen genom tydlig skyltning eller på annat verksamt sätt. Det ska framgå tydligt av skyltar på platsen vilka områden som kamerabevakas. På skylten ska det finnas begriplig och lättillgänglig information om bland annat ändamålet med bevakningen och kontaktuppgifter till den personuppgiftsansvariga. Det är inte tillåtet att sätta upp dolda kameror utan att informera den som blir bevakad.

Mer information om informationsskyldigheten tillsammans med ett förslag på skylt finns på IMYs hemsida

Rättigheter för den som bevakas

Om ni överväger att börja kamerabevaka är det viktigt att känna till och ha rutiner för att hantera de rättigheter som den som blir bevakad har i förhållande till den som bevakar. De rättigheter som de som blir bevakade har följer av dataskyddsförordningen. Mer information hittar du på IMYs hemsida